Geld maakt niet gelukkig, maar er goed mee kunnen omgaan wel. En daar is de één beter in dan de ander.

Of je nu een meester bent in het budgetteren, of juist telkens stukken maand overhoudt aan het eind van je geld: lees de punten hieronder. Want je aanpak is misschien niet zo foutloos.


1) Je weet niet precies hoeveel je verdient en uitgeeft

Als je geen idee hebt hoeveel geld maandelijks je rekening binnenkomt en weer verlaat, sta je garant voor rood staan en zelfs schulden. De oplossing is niet complex, maar kost wel tijd.

Oplossing: Houdt een schema bij van je inkomsten en uitgaven. Daarvoor zijn apps als Mint, LearnVesten You Need a Budget de modernste manier om dit aan te pakken. Een Excel-spreadsheet werkt ook, of misschien pen en papier, als dat jouw voorkeur heeft. Weten hoeveel geld je nodig hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien, is het belangrijkste.

Als je dat eenmaal weet, kun je met een simpele aftreksom inzichtelijk maken hoeveel je kunt sparen, investeren of uit kan geven aan een tweedehands gouden Apple Watch.

Je ontvangt bonuspunten als je al een stap verder bent en maandelijks een begroting opstelt voor jezelf. Voor meer tips: check hoe deze mensen ijverig hun uitgaven bijhouden.


2) Je kijkt aan tegen een creditcardschuld

Schulden komen in meerdere vormen, maar vooral goede en slechte. Een goede schuld levert op termijn geld op, zoals een investering. Slechte schulden, zoals die op een creditcard, hebben vaak een hoge rente. Juist die tekorten schieten omhoog als je ze niet rap terugbetaalt.

Oplossing: Zorg ervoor dat creditcardschulden betalen je prioriteit heeft. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan? Deze 13 tips van mensen die tienduizenden dollars afbetaalden helpen wellicht!


3) De binnenkomende rekeningen verbazen je elke maand weer

Wie leeft in afwachting van zijn volgende salaris, heeft ook een inherent risico: was als er een noodzakelijk kwaad voorbij komt in de vorm van ziektekosten? Of hoe betaal je voor een cursus of weekendje weg?

Oplossing: Eigenlijk hebben we hier twee oplossingen. Om meer ruimte te creëren kun je meer gaan verdienen of minder uitgeven. Er bestaan foefjes om je salaris op te krikken of extra geld te verdienen terwijl je fulltime werkt.

Minder uitgeven is ook makkelijker dan je denkt, vooral als je huur of reiskosten kan terugschroeven.


4) Je bent gestrest over geld

Een gevoel van stress over geld en een schuldgevoel als je iets uitgeeft, is geen goed teken.

Oplossing: Ten eerste zul je onder ogen moeten zien dat de stress niet het probleem is, maar dat je dieper moet kijken. Probeer voor jezelf uit te vinden waar de 'pijn' vandaan komt. Dat kan zijn dat je steeds te weinig hebt aan het eind van de maand, dat er niets overblijft voor leuke dingen of dat je onmogelijk een pensioen kan opbouwen.

Een simpel begin: 1 procent van je maandelijkse inkomsten in je spaarpot stoppen. Klinkt misschien als een babystapje, maar kan je al stukken beter laten voelen.


5) Je neemt je al jaren voor nu écht te gaan sparen voor je pensioen

Het is aantrekkelijk om te denken: ach, m'n pensioen is nog zover weg, ik heb nog wel tijd om daarover na te denken en echt te gaan sparen. Maar renndement werkt op zo'n manier dat hoe vroeger je begint, hoe meer je uiteindelijk verzamelt.

Oplossing: Een pensioen kan vele vormen aannemen. Als je in loondienst bent, zul je automatisch al wat opbouwen. Maar een eigen potje kan geen kwaad. Informeer bij je bank en werkgever wat de mogelijkheden zijn. En ondernemers zullen vooral zelf op onderzoek uit moeten.

Advies over hoe je rijkelijk het pensioenleven in kan gaan, is er genoeg. Lees bijvoorbeeld over wat de meeste mensen fout doen, hoeveel geld je per dag moet sparen om op je 65e miljonair te zijn (in dollars...) en de zeven vragen die je jezelf moet stellen voordat je beslist met pensioen te gaan.


6) Het idee van beleggen jaagt je angst aan

Overweldigend misschien, maar via beleggen kan je vermogen kan potentieel stukken harder groeien dan wanneer je het op een ouderwetse spaarrekening hebt staan.

Oplossing: Zelfs miljardair Warren Buffet raadt iedereen aan om een conservatieve aanpak te gebruiken, zoals via goedkope indexfondsen.

Hoe dan ook, voordat je besluit te investeren, lees eerst even over de factoren die leiden tot slechte investeringen of juist de positieve aanwijzingen.


7) Je hebt het gevoel dat je iets te verbergen hebt

'De waarheid' over je financiën hoeft niet schandelijk of illegaal te zijn - maar als je bang bent dat je omgeving meer te weten komt over de werkelijke situatie, dan is er iets mis. Het kan alleen al gaan om het feit dat je de lease op die luxe wagen niet kan betalen, je elke maand reikhalzend uitkijkt naar de volgende inkomsten of je huis eigenlijk te duur is.

Oplossing: Uiteindelijk zal iemand erachter komen. En het kan best iemand zijn die je kan helpen. Roep bijvoorbeeld de hulp in van een professional om een budgetplan op te stellen. Of raadpleeg de website van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud.